NAUJIENŲ APŽVALGA #2 – SORI BREWING

Labas, kada turėsit naujienų? Turbūt galite atpažinti save rašantį tokią žinutę. Ir tokios žinutės mus paragina pakrutėti, todėl keep 'em comin'! Tikrai norėtumėme naujienų turėti dar dažniau ir kuo įvairesnių, todėl po vienos iš tokių užklausų nupūtėme dulkes nuo savo partnerių kainynų ir pradėjome sukti galvą, ką ir kada užsakyti. Akis užkliuvo už mūsų draugų iš Estijos – Sori Brewing. Permėtėme akis per savo turimas atsargas ir supratome, kad galbūt nepelnytai pamiršome vieną iš geresnių ir didesnių Estijos daryklų. Susėdom, pasitarėm ir sakom – užsisakom visko, palepinsim naujienomis!

#LagerForPresident2021

Kaip jau rašiau Omnipollo apžvalgoje – kiekvienais metais kalbame, kad šie metai, tai jau tikrai bus craft lagerio metai. Ir iš tiesų, vis daugiau daryklų serviruoja naujų ir įdomių lageriukų. Sori Brewing tikrai nebuvo išimtis, todėl pirmiausia perbėgome akimis per jų lagerių selekciją. Didelio gūsio naujienų ten nepamatėme, bet akis pirmiausiai užkliuvo už jų aludarių lengvo pilsneriuko, todėl net nedvejodami į užsakymą įkalėm porą dėžių Tim & Rob Brewers‘ Pils. Šalia jo keletą jau matyto ir ragauto Hardly Working ir žinoma kelis apatinės fermentacijos Baltic porterius – gi lagerių metai, ar ne? Kai pasidėlioji mintis, tai supranti žmogus, kad lagerio metai niekad nebuvo ir pasibaigę. Štai žiūrėk Omnipollo su Camba Brewery Vokietijoje savo Helles štampuoja, Mikkeller ir To Ol susikėlę koją ant kojos jau trečius metus apie lagerius fantazuoja. Nejučia grįžau keliais metais atgal, kuomet Mančesteryje su Gedu testavom visus iš eilės Cloudwater pilsus. Craft lageris, niekada galbūt neturėjęs labai stiprių metų jūsų galvose, visada buvo šalia ir nejučia tapo vienu iš pagrindinių craft‘o eksportų. Va taip vat ėmė ir atsitiko, bet vistiek #LagerForPresident2021.

O NE IPA!

Skyryba ir rašyba tokiam junginiui pagal kiekvieno skonį, bet Sori Brewing garsėja dviem savo pasirinktom kryptim – tamsūs ir intensyvus arba drumsti, sultingi ir apyniuoti. Nereikia pamiršti, kad dažnai ir be gliuteno! Dėliojant užsakymo puzlę tikrai negalėjome nuošalyje palikti apyniuočių rojaus ir oh boy, kiek mums jų pasiūlė bičiuliai iš Estijos. Keturi skirtingi Ensemble – visi panašaus raumens, bet kiekvienas su savo skirtingais apyniai.

Ensemble Three
Ensemble Five
Ensemble Nine
Ensemble Ten

Galima lyginti tarpusavyje ir ieškoti elementarių vieno ar kito apynio skirtumų. Kur dar jų triple NEIPA collab‘as su viena iš geriausių Graikijos alaus daryklų, jau antras, šiek tiek paturbintas AJAX II virimas. Apyniagalviai, kurie dabar kaip šviežio oro gurkšnio ieško klasikinės West Coast IPA taip pat neturėtų likti nusivylė, nes net kelias jų atsigabenome, o mano favoritas čia – After Ski IPA.

VOLDEMORTO HOROKRUSAI

Turbūt taip tinkamiausia apibūdinti tamsiųjų seriją iš Sori Brewing. Tikrai atrodo, kad Tamsos Valdovas bent vieną savo sielos dalelę paslėpė kažkur tarp Sori daryklos sienų. Čia rasite visko, nuo labai tradicinių Baltic porterių iki intensyvių pastry stout‘ų. Dėliodami užsakymą galvojome ir apie laukiančią stout‘ų ir porterių degustaciją, bet Sori pasirinkimas nenuvylė. Sunku išskirti kažkokius favoritus, bet rekomenduočiau atkreipti dėmesį į vieną karščiausių Latvijos daryklų Arpus ir Sori Brewing bendrą kūrinį – NEON CITY, tai pat ir kaip estai patys sako, paskutinį Laudatur leidimą – LAUDATUR XX (Heaven & Hill burbono ir Tawny porto statinėse brandintas). Šalia jų dar visa Dark Humor Club serija ir pyraginė karštinė.

PABAIGAI

Jeigu burna apsaldo nuo tokių cukringų skaitinių, tai gaivintis patariame rūgščiai – klasikinis Raspberry Punch‘as yra ko gero vienas rūgštesnių avietinių Berliner Weisse rinkoje, o šalia jų Sori paeksperimentavo su Triple Berry Punch ir Triple Exotic Punch. Pastarieji be laktozės ir tiesiogiai rūgština jūsų skonio receptorius.

Dar daugiau apynių, tamsių ir rūgščių rasite šioje čia – pilnoje Sori Brewing kolekcijoje:

https://www.alausbiblioteka.lt/collections/sori-brewing-ee?page=1

Nors ir nedaug neaptartų liko, bet jei turėsit klausimų – šaukit komentarą mums į Facebook arba virtuali@alausbiblioteka.lt